Waarom kiezen voor Van der vurst?

5 tips om de EPC-waarde van je woning te verlagen

De EPC-waarde van je woning verlagen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want als de EPC-waarde van je huis te hoog ligt, heeft dat grote gevolgen voor je energieverbruik. Ontdek wat het EPC juist inhoudt en welke stappen je kan ondernemen om het te verlagen.

Wat is EPC?

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. Dit certificaat geeft weer hoeveel energie je woning op een jaar verbruikt. De waarde wordt weergegeven in kWh/m2 en bevindt zich meestal tussen 0 en 600. Hoe hoger het getal, hoe meer energie je huis verbruikt.

Een EPC-certificaat is verplicht als je je woning verkoopt of verhuurt. Maar ook als je niet van plan bent om je huis te verkopen of te verhuren kan een EPC-score interessant zijn. Een EPC-certificaat geeft je namelijk tips hoe je je energiekosten kan drukken.

epc waarde verlagen

Je EPC-waarde verlagen? Zo doe je dat!

Met een EPC kan je goed inschatten hoe goed of hoe slecht een woning geïsoleerd is en of je een lage of hoge energiefactuur mag verwachten. Bovendien heeft het EPC ook een grote invloed op de waarde van je woning.

Is het EPC van je woning aan de hoge kant? Dan kan je enkele acties ondernemen:

  • Tip 1: Degelijke verwarming

Is jouw verwarmingsinstallatie verouderd? Dan loont het om je oude verwarmingsketel te vervangen door een nieuwe condensatieketel. Hierdoor bespaar je jaarlijks heel wat op je energiefactuur. Bovendien krijg je voor het plaatsen van een nieuwe ketel een premie van de overheid.

Verder is een warmtepomp ook zeker het overwegen waard. Een warmtepomp haalt gratis energie uit de lucht of de grond en zet die om in warmte of koeling. Het installeren van een warmtepomp is een milieuvriendelijke én economische keuze.

  • Tip 2: Isoleer je dak

Wist je dat ongeveer 30% van de warmte in huis via het dak verdwijnt? Door je dak (beter) te isoleren kan je dit voorkomen. In een goed geïsoleerde woning is er ook minder verwarming nodig. Bovendien is het een snelle en relatief goedkope manier om de EPC-waarde te laten dalen.

  • Tip 3: Ramen en deuren

Heb je een oude woning met slecht geïsoleerde ramen en deuren? Hoog tijd om daar verandering in te brengen! De kwaliteit van zowel de beglazing als het schrijnwerk hebben een impact op de energieprestatie. Kies bij voorkeur voor hoogrendementsglas. Vensters in hun geheel vervangen (glas en profielen) is op energetisch vlak de beste oplossing.

  • Tip 4: Muurisolatie

Naast het dak gaat de meeste warmte verloren langs de muren. Als je je buitenmuren goed isoleert kan de EPC-waarde van je woning tot 30% dalen. De isolatie van de buitenmuren vergt dan misschien meer werk, het heeft wél een grotere impact op de EPC-waarde dan het plaatsen van nieuwe ramen en deuren.

  • Tip 5: Investeer in zonne-energie

And last but not least: investeer in zonne-energie. Zonnepanelen hebben een gunstige invloed op de EPC-waarde. Je gebruikt namelijk het rechtstreekse licht van de zon om energie op te wekken.

Naast zonnepanelen kan je ook kiezen voor een zonneboiler. Met een zonneboiler kan je op een eenvoudige en milieuvriendelijke manier zonne-energie omzetten in warm water. Dit kan je vervolgens gebruiken voor huishoudelijke taken, maar ook voor de vloerverwarming of het verwarmen van een zwembad.

Meer informatie nodig?

Wil je graag nog meer tips om de EPC-waarde van je woning te verlagen? Of ben je op zoek naar een echte vakman voor het plaatsen van je verwarming, warmtepomp, zonnepanelen of zonneboiler? Doe dan beroep op Van der Vurst, jouw ervaren loodgieter in Oost-Vlaanderen.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven