Waarom kiezen voor Van der vurst?

Kan je ook koelen met een warmtepomp?

Warmtepompen worden voornamelijk gebruikt om huizen te verwarmen of warm water te leveren voor sanitair. Maar wist je dat je ze ook kan gebruiken om je huis koel te houden? Op die manier ervaar je het beste van beide werelden: een warm huis in de winter en een koel huis in de zomer. Zo geniet je het hele jaar door van een comfortabel binnenklimaat.

Hoe werkt koelen met een warmtepomp?

In een aantal gevallen kunnen lucht-luchtwarmtepompen en lucht-waterwarmtepompen andersom werken, waarbij ze de binnenkomende lucht niet verwarmen maar juist afkoelen. Als jouw warmtepomp deze functie heeft, wordt het een omkeerbare warmtepomp genoemd. De koelvloeistof in het systeem stroomt in de tegenovergestelde richting tijdens het koelen. Hierdoor wordt de verdamper de condensor, die de warmte uit je huis naar de buitenlucht afvoert. Dat systeem noemt men actieve koeling. De kosten voor het koelen zijn over het hele jaar relatief laag.

Passieve koeling

Naast actieve koeling bestaat er ook nog een passief koelingssysteem. Alleen grond-waterwarmtepompen en water-waterwarmtepompen kunnen passieve of natuurlijke koeling bieden. Hierbij gebruikt het systeem de koelte van de bodem om het water te koelen dat door de leidingen van de vloer- of muurverwarming stroomt. Omdat er geen compressor wordt gebruikt bij passieve koeling, is het energieverbruik iets lager.

Het nadeel is dat je met deze methode je huis niet onbeperkt kan koelen. De binnentemperatuur kan maximaal 2 tot 4 graden lager worden. Passieve koeling wordt ook als minder comfortabel ervaren dan actieve koeling.

Airconditioning: ook een warmtepomp

De bekendste manier om een huis koel te houden is uiteraard met een gewone airconditioner. In tegenstelling tot de systemen die eerder genoemd zijn, gebruikt een airco geen speciaal systeem zoals een vloerverwarming. Een airco koelt simpelweg door lucht te verplaatsen. Toch werkt zo’n airco eigenlijk als een warmtepomp. Je kan ook de werking van zo’n gewone airco omdraaien. In plaats van te koelen, kan je het systeem gebruiken om één of meerdere kamers in je huis te verwarmen. De warmtepomp haalt dan warmte uit de buitenlucht en blaast deze naar binnen via de binnenunits.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven