Wat als ik mijn verwarmingsketel niet laat onderhouden?

Wat als ik mijn verwarmingsketel niet laat onderhouden?

Heeft u het jaarlijks onderhoud van uw verwarmings- of gasketel nog niet laten uitvoeren? Zorg dan dat u dit binnenkort laat doen. Want alhoewel u de verwarming op dit moment waarschijnlijk nog niet nodig heeft, is het wel aan te raden dit voor het najaar te doen. Zo komt u niet onverwachts in de kou te staan. Dit is echter niet de enige reden! Uw verwarmingsketel onderhouden is namelijk verplicht. Maar wat zijn precies de gevolgen als u dit niet doet?

Waarom is uw verwarmingsketel onderhouden nodig?

In een eerdere blog hebben we al aangegeven hoe een onderhoud in zijn werk gaat en dat dit verplicht wordt door de overheid. Toch zou een Belg geen Belg zijn als hij niet aan deze regelgeving probeert te ontsnappen. Het lijkt financieel interessant omdat een onderhoud geld kost, maar het is verre van een goed idee.

Om te beginnen vermindert onderhoud het risico op storingen en pannes. Dit kan zelfs levens redden! Er bestaat namelijk kans op een CO-vergiftiging bij slecht onderhouden verwarmingsketels. 

Verwarmingsketel onderhouden visual

 

Daarnaast verbruikt uw ketel ook minder energie als deze regelmatig wordt onderhouden. Ten slotte is er ook nog het verzekeringsaspect. In geval van brand zal de verzekering nagaan of u wel een controle heeft laten uitvoeren. Is dit niet zo, dan zal de tussenkomst van uw verzekeringsmaatschappij een pak minder bedragen.

Hoe vaak is het onderhoud nodig?

Bovenstaande risico’s zal u uiteraard niet willen lopen. Maar hoe vaak dient een verwarmingsketel onderhouden te worden? Eigenlijk is de regel vrij eenvoudig:

  • Centrale ketels of toestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  • Voor centrale ketels of toestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moet dit tweejaarlijks gebeuren.

Dit geldt overigens alleen voor ketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). Voor ketels met een minder vermogen is onderhoud niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.

Laat uw ketel onderhouden door een vakman

Wilt u meer informatie of uw ketel door ons laten onderhouden? Neem dan contact met ons op via ons onderhoudsformulier. Zo bent u altijd verzekerd van een goed onderhouden verwarmingsketel.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail