Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Misschien heeft u al eens gehoord van een warmtepomp of een warmtepompboiler. Maar wat zijn de voordelen van een warmtepomp en hoe werkt dit nu eigenlijk? De werking ervan lijkt ingewikkeld, maar het valt best mee. Voor een warmtepomp heeft u twee delen nodig. Een gedeelte dat buiten warmte opvangt of loslaat en een gedeelte dat hetzelfde doet binnen in uw woning (bv vloerverwarming). Tussen deze delen zit de warmtepomp. De warmtepomp zorgt er in de winter voor dat er warmte van buiten uw woning wordt gebruikt om uw woning te verwarmen. In de zomer gebeurt juist het tegenovergestelde. Dan zorgt de warmtepomp ervoor dat warmte van binnen uw woning naar buiten wordt getransporteerd.

Concrete voordelen van een warmtepomp

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze gebruik maakt van natuurlijke energie. Warmte wordt namelijk aangeleverd via bv. buitenlucht. Alleen de compressor van de pomp verbruikt elektriciteit. Dit scheelt een hoop kosten op uw energiefactuur. Een warmtepomp is dus een zeer interessante investering, zeker met de stijgende energiekosten in het vooruitzicht.

Maar er zijn zeker nog een aantal andere voordelen:

  • Minder CO2-uitstoot

  • Milieuvriendelijke opwarming van sanitair water

  • Door een warmtepomp te installeren verbetert het energielabel van uw huis

  • Met een warmtepomp kan u op een zeer efficiënte manier warmte genereren, namelijk drie tot vier keer efficiënter dan de warmte die u uit gas haalt. Of met andere woorden: voor dezelfde hoeveelheid gas, genereert u met een warmtepomp drie tot vier keer meer warmte.

  • Warmtepompen zijn enorm duurzaam. Ze gaan gemakkelijk meer dan 20 jaar mee.

  • Perfect aan te sluiten op zonnepanelen, aircosystemen en vloerverwarming

Zoals u hierboven kunt zien, is een warmtepomp prima aan te sluiten op zonnepanelen. Dit verhoogt het rendement van uw installatie nog meer! Daarnaast zijn warmtepompen zeer onderhoudsvriendelijk, maar jammer genoeg niet onderhoudsvrij. Waarom het periodiek onderhoud van een warmtepomp belangrijk is ontdekt u hier.

voordelen warmtepomp

Welke soorten waterpompen bestaan er?

U kunt kiezen uit o.a. een lucht-water warmtepomp, een all-electric warmtepomp of een geothermische warmtepomp. De laatstgenoemde haalt zijn warmte diep uit de bodem. Hier is de temperatuur constant, ook in de winter. Welk systeem het best bij u past, hangt natuurlijk af van uw woonsituatie. Wij denken dan ook graag met u mee! Zo kunnen we samen met u bepalen wat voor u de juiste keuze is. Daarnaast kunnen we ook bepalen wat uw persoonlijke voordelen zijn bij het aanschaffen van een warmtepomp.

Wilt u graag meer informatie over welke het meest geschikt is? Of bent u benieuwd naar de prijzen? Neem dan snel contact op met ons.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail