Zonnepanelen in de winter, is dat rendabel?

Zonnepanelen in de winter, is dat rendabel?

Brengen zonnepanelen in de winter wel iets op? Waarschijnlijk heeft u zich dit weleens afgevraagd. Veelal wordt er gedacht dat een zonnepaneel het meeste opbrengt als het een mooie zonnige warme dag is. Maar niets is minder waar! Wij leggen u uit waarom het dezer dagen ideaal weer is voor zonnepanelen.

Perfecte temperatuur voor zonnepanelen in de winter

Gerealiseerde PV zonnepanelen in de winter te Brakel

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze cellen absorberen het licht. Bij een koude wind en lagere temperaturen worden deze zonnecellen gekoeld en dat komt ten goede van de efficiëntie. Zonnepanelen werken namelijk het best wanneer ze zelf de ideale temperatuur van 25 graden Celsius hebben.

Nu zie ik u op uw thermometer kijken en zich afvragen of u dit verkeerd leest. Het lijkt inderdaad hoog, maar dat valt mee. Tijdens warme zomerdagen ligt de temperatuur van een paneel al snel 25 graden hoger dan de temperatuur er omheen. Is het buiten 23 graden? Dan is de kans groot dat de temperatuur van uw zonnepanelen 48 graden bedraagt! Daarom is de zogenaamde uitgangsspanning (oftewel de opbrengst) hoger bij koude zonnige dagen dan bij warme zonnige dagen.

Van welke factoren hangt de opbrengst nog meer van af?

Naast de temperatuur zijn er nog een aantal andere factoren die van belang zijn voor de opbrengst van zonnepanelen:

  • De hoeveelheid zonnestraling 
  • De luchtkleur
  • De plaatsing

We denken bij een helderblauwe dag al snel aan een perfecte dag voor zonnepanelen. Maar een zonnepaneel houdt meer van een donkerblauwe lucht. Waarom? In lichtblauwe lucht bevindt zich veel waterdamp en fijnstof. Hierdoor is het licht minder helder en licht is juist belangrijk voor zonnepanelen. Verder is ook de plaatsing van de zonnepanelen van belang. Zo is schaduw niet goed voor de opbrengst van uw zonnepanelen en spelen ook de windrichting en hellingsgraad een belangrijke rol.

Meer informatie

Hou heel goed rekening met deze factoren om te beslissen waar je de zonnepanelen het best plaatst. Wij helpen u graag te bepalen waar de zonnepanelen de meeste opbrengsten genereren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat van uw persoonlijke situatie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail