Waarom kiezen voor Van der vurst?

Zonnepanelen in de winter, is dat rendabel?

Brengen zonnepanelen in de winter wel iets op? Waarschijnlijk heb je je dit weleens afgevraagd. Veelal wordt er gedacht dat een zonnepaneel het meeste opbrengt als het een mooie zonnige warme dag is. Maar niets is minder waar! Wij leggen je uit waarom het dezer dagen ideaal weer is voor zonnepanelen.

Perfecte temperatuur voor zonnepanelen in de winter

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Deze cellen absorberen het licht. Bij een koude wind en lagere temperaturen worden deze zonnecellen gekoeld en dat komt ten goede van de efficiëntie. Zonnepanelen werken namelijk het best wanneer ze zelf de ideale temperatuur van 25 graden Celsius hebben.

Nu zie ik je op jouw thermometer kijken en je afvragen of je dit verkeerd leest. Het lijkt inderdaad hoog, maar dat valt mee. Tijdens warme zomerdagen ligt de temperatuur van een paneel al snel 25 graden hoger dan de temperatuur er omheen. Is het buiten 23 graden? Dan is de kans groot dat de temperatuur van jouw zonnepanelen 48 graden bedraagt! Daarom is de zogenaamde uitgangsspanning (oftewel de opbrengst) hoger bij koude zonnige dagen dan bij warme zonnige dagen.

Van welke factoren hangt de opbrengst nog meer van af?

Naast de temperatuur zijn er nog een aantal andere factoren die van belang zijn voor de opbrengst van zonnepanelen:

  • De hoeveelheid zonnestraling 
  • De luchtkleur
  • De plaatsing

We denken bij een helderblauwe dag al snel aan een perfecte dag voor zonnepanelen. Maar een zonnepaneel houdt meer van een donkerblauwe lucht. Waarom? In lichtblauwe lucht bevindt zich veel waterdamp en fijnstof. Hierdoor is het licht minder helder en licht is juist belangrijk voor zonnepanelen. Verder is ook de plaatsing van de zonnepanelen van belang. Zo is schaduw niet goed voor de opbrengst van jouw zonnepanelen en spelen ook de windrichting en hellingsgraad een belangrijke rol.

Meer informatie

Hou heel goed rekening met deze factoren om te beslissen waar je de zonnepanelen het best plaatst. Wij helpen je graag te bepalen waar de zonnepanelen de meeste opbrengsten genereren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat van jouw persoonlijke situatie.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven