Wat is het alternatief voor een mazoutketel?

Wat is het alternatief voor een mazoutketel?

De Vlaamse regering heeft besloten om vanaf 2021 een verbod op plaatsing van mazoutketels bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties in te voeren. In 2035 gaat er zelfs een algeheel verbod op verkoop van deze ketels komen. Toch adviseren we om niet te wachten tot uw mazoutketel het begeeft, maar vandaag al over te stappen naar een ander type verwarming. De reden hiervoor is dat de vraag naar mazout sterk gaat dalen in de komende jaren en dat de prijs hierdoor weleens fors kan oplopen. Wij geven u daarom nu al een aantal energiezuinige alternatieven voor een mazoutketel.

Overstappen naar een aardgas- of hybride ketel?

De eenvoudigste oplossing is om van een mazoutketel over te stappen op aardgas. Natuurlijk heeft u dan wel een nieuwe ketel nodig en moet u de verwarming laten aansluiten op het aardgasnetwerk. Een groener alternatief is een hybride ketel. Deze combineert een aardgasketel bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonneboiler. Het voordeel van dit systeem is dat het een slimme verwarming is. Het kiest zelf automatisch de energiebron die het hoogste rendement oplevert. Dat maakt een hybride ketel tegelijk voordelig en milieuvriendelijk.

Alternatief mazoutketel afb

 

Warmtepomp en zonnepanelen als alternatief

Warmtepompen halen een groot deel van de warmte die ze leveren uit de lucht of grond. Voor het overige gebruiken ze elektriciteit. Het is dus een milieuvriendelijk verwarmingssysteem. Een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is de beste manier om groene warmte te produceren. De energie die u opwekt met zonnepanelen kan u gebruiken voor de warmtepomp. Op die manier zal deze veel minder elektriciteit van het net verbruiken. Bij sommige installaties is het zelfs mogelijk om van bijna 100% groene energie te genieten.

Meer weten over een alternatief voor uw mazoutketel?

Bent u op zoek naar een alternatief voor uw mazoutketel en wilt u weten welk type verwarming in uw situatie het meest rendabel is? Neem dan contact met ons op. Wij kijken samen met u naar de mogelijkheden en stellen vrijblijvend een offerte voor u op. Zo weet u precies waar u aan toe bent in uw persoonlijke situatie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail