Waarom kiezen voor Van der vurst?

Wat zijn de oorzaken van een borrelende afvoer?

Je hebt het vast al eens meegemaakt: tijdens of na het gebruik van de kraan klinkt er opeens een borrelend geluid in de afvoer. De meeste mensen denken dat dit geluid te maken heeft met een verstopping, maar soms wijst het op een complexer probleem. In deze blog zetten wij de mogelijke oorzaken van een borrelende afvoer op een rijtje.

Een beginnende verstopping of verslechterde ontluchting van het riool

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een borrelende afvoer is een verstopping in de leidingen. Deze kan worden veroorzaakt door ophoping van vuil, vet, haren of andere materialen die door de afvoer worden gespoeld. Je kan dit probleem oplossen door de leiding goed door te spoelen. Gebruik liefst geen ontstopper, want die kan de leidingen en het milieu beschadigen. Het is beter om de lavabo op een milieuvriendelijke manier te ontstoppen, bijvoorbeeld met kokend water en baking soda.

Een ander veelvoorkomend probleem is een verminderde ontluchting van het rioleringssysteem. Om water af te voeren heeft elk riool namelijk een ontluchtingskanaal nodig, want afvalwater kan niet wegstromen zonder voldoende lucht. Vieze geurtjes worden afgevoerd door een ontluchtingskanaal dat verse lucht in de leidingen brengt. Als dit kanaal verstopt raakt door bijvoorbeeld bladeren of vogelnesten, kan dit leiden tot een borrelende afvoer omdat de lucht niet goed kan circuleren. Als de verstopping dieper in het ontluchtingskanaal zit, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Doorgezakte leidingen of problemen met de septische tank

Hoor je een borrelend geluid in de afvoer als de wasmachine aanstaat? Of heb je last van een borrelende afvoer in de keuken of badkamer bij gebruik van de vaatwasser of douche? Dit kan komen door een doorgezakte of kapotte leiding. Dit kan ontstaan door trillingen in de grond die zorgen voor scheuren. Hierdoor komt er geleidelijk modder in het riool terecht en zo raken de leidingen langzaam verstopt. Wanneer je een septische tank hebt, kunnen problemen met de tank zelf, zoals overmatige slibophoping of een defecte pomp, ook leiden tot een borrelende afvoer.

Wat kan je er tegen doen?

Probeer eerst zelf de afvoer te ontstoppen als deze borrelt. Vaak kan je dit eenvoudig verhelpen, maar als het dieper zit, heb je deskundige hulp nodig. Als ontstoppen niet helpt, roep dan de hulp in van Van der Vurst. Wij vinden de oorzaak snel en hebben gespecialiseerd materiaal om de leidingen te reinigen. 

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven