Je kan tegenwoordig op diverse manieren je woning verwarmen. Toch zijn radiatoren en convectoren nog steeds het meest populair. Maar wat is het verschil tussen een klassieke radiator en een convector? Wij leggen je het onderscheid tussen beide verwarmingselementen uit.
Convector vs. radiator
Het verschil tussen een radiator en een convector zit hem voornamelijk in de manier van warmte creëren. Een ruimte kan je op twee manieren verwarmen: door stralings- of door convectiewarmte. Zowel convectoren als radiatoren maken gebruik van deze twee soorten warmte. Het verschil is echter dat het aandeel stralingswarmte zeer laag is bij convectoren, namelijk slechts 10 procent. Radiatoren daarentegen geven zo’n 50 tot 75% stralingswarmte. Het overige gedeelte bestaat uit convectiewarmte.
Hoe werkt convectiewarmte?
Een convector werkt op basis van het laten circuleren van warme lucht. Onderaan zuigt de convector koude lucht aan. De verwarmingselementen warmen deze lucht vervolgens op. De warme lucht stijgt op, koelt weer af en wordt opnieuw aangezogen door de convector. Zo zorgt een convector voor een gelijkmatige verdeling van warmte in de ruimte.
… en stralingswarmte?
Zoals hierboven vernoemd werkt een radiator grotendeels met stralingswarmte. Warm water wordt hiervoor door de buizen van de radiator gestuurd. Dit zorgt vervolgens voor zogenaamde horizontale warmtegolven die de omgeving direct verwarmen.
Voor- en nadelen
Aan beide vormen van verwarmen zitten zowel voor- als nadelen. Zo vinden sommige mensen stralingswarmte meer comfortabel en warmer aanvoelen. Convectiewarmte zorgt dan weer voor een gelijkmatigere en snellere opwarming van de ruimte. Het is echter ook mogelijk om beide te combineren. De conclusie van convector vs. radiator? Het hangt sterk af van jouw persoonlijke voorkeur of je kiest voor convectoren of radiatoren. Laat je daarom eerst adviseren door een vakman met verstand van zaken!