Waarom kiezen voor Van der vurst?

Waar staat de COP-waarde voor bij een warmtepomp?

Wie al eens informatie opgezocht heeft over warmtepompen, is ongetwijfeld al de term COP-waarde tegengekomen. Ook andere afkortingen, waaronder SCOP, SEER en SPF duiken vaak op als het gaat over de technische informatie over warmtepompen. Maar waarvoor staan die waarden precies? En wat betekenen ze voor het rendement van jouw warmtepomp?

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit de natuur, haalt deze warmte uit lucht, grond of water en brengt die van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kan gebruikt worden voor de centrale verwarming, de productie van warm water en zelfs voor de verwarming van het zwembad. Het rendement van een warmtepomp ligt bijzonder hoog. Hoe hoog precies? Dat hangt af van het type warmtepomp. En daar komen de termen COP, SCOP en SEER bij kijken.

cop-waarde

Wat is de COP-waarde van een warmtepomp?

Het verbruik van een warmtepomp drukt men uit in de Coëfficiënt of Performance, oftewel COP. Deze waarde geeft de verhouding weer tussen de (elektrische) energie die een warmtepomp nodig heeft om energie uit de omgeving te onttrekken en de warmte die het systeem produceert. Hierbij geldt: hoe hoger het rendement, hoe zuiniger de pomp. Een warmtepomp die 4 kWh warmte aflevert en daarvoor maar 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft, heeft een COP van 4.

SCOP en SEER: seizoenen meegerekend

De buitentemperatuur is uiteraard niet constant doorheen het hele jaar. Hierdoor schommelt de COP-waarde nogal gedurende de verschillende seizoenen. Daarom is de SCOP of ‘Seasonal Coëfficiënt of Performance’-waarde in het leven geroepen. Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan een gemiddelde COP over een jaar, waarbij de seizoenen in een bepaalde regio zijn meegewogen. Het begrip SEER, dat staat voor ‘Seasonal Energy Efficiency Ratio’, is vergelijkbaar met de SCOP-waarde, met dat verschil dat het hier om het seizoensrendement bij koelen gaat in plaats van bij verwarmen. 

SPF: de seizoensprestatiecoëfficiënt

Ten slotte is er nog de SPF-waarde. Dit is de gemiddelde prestatiecoëfficiënt van een warmtepomp, berekend over het volledige stookseizoen en in een specifiek gebouw. Men houdt daarbij ook rekening met eventuele randapparatuur van de warmtepomp. Deze waarde is een van de parameters die gebruikt worden om het E-peil van een woning te bepalen.

Meer informatie en vrijblijvende offerte op maat

Wil je meer informatie over het rendement van een warmtepomp in jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op. Wij stellen graag vrijblijvend een offerte voor je op. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven