Waarom kiezen voor Van der vurst?

Elektriciteitskeuring in het vooruitzicht? Bereid je goed voor!

Ongeveer 20% van de huishoudelijke ongevallen, zoals brand, worden veroorzaakt door het niet of het verkeerd omgaan met elektrische apparaten. Een elektrische installatie die niet-conform is vormt dus een groot risico voor jou en je gezin. Daarom laat je best regelmatig een elektriciteitskeuring uitvoeren door een erkend keuringsorgaan.

Wanneer een elektriciteitskeuring laten uitvoeren?

Een elektriciteitskeuring heeft één specifiek doel voor ogen: de veiligheid van jou en al wie je lief heeft garanderen. Verbeteringen aan jouw elektrische installatie, of aanpassingen die uitgevoerd moeten worden, kunnen dankzij deze controle snel opgespoord worden.

Maar wanneer moet je een elektriciteitskeuring nu juist laten uitvoeren? In België geldt dat je om de 25 jaar een controle moet laten uitvoeren om in orde te zijn voor jouw verzekering. Maar er zijn enkele uitzonderingen op de regel:

 • Als je jouw woning wil verkopen, zodat de koper weet of de elektrische installatie conform is.
 • Nadat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd. Deze installatie verandert de werking van de elektrische installatie immers volledig.
 • Na een renovatie, indien de bestaande installatie helemaal aangepast is.
 • Na een versterking van het elektrische vermogen van je meter.
 • Ook bij een nieuwe woning moet de nieuwe elektrische installatie gekeurd worden.
elektriciteitskeuring

Welke documenten heb je nodig?

Om ervoor te zorgen dat de elektriciteitskeuring vlot verloopt, tref je best de nodige voorbereidingen. Een document dat ontbreekt of een kleine aanpassing die niet is uitgevoerd kan leiden tot een negatief verslag.

De volgende documenten heb je nodig bij de keuring:

 • Eendraadschema van de elektrische installatie (in drie exemplaren): hierop staan alle leidingen, kabels en elementen van de installatie met specifieke symbolen aangeduid.
 • Situatieplan van de elektrische installatie (in drie exemplaren): hierop staan de soorten pijpen, geleiders, schakelaars, contactdozen, lichtpunten,… die geïnstalleerd zijn vermeld.
 • EAN-code op de meter: dit is de unieke identificatiecode van jouw elektrische installatie die uit 18 cijfers bestaat. Je vindt deze code ook terug op jouw energiefactuur.
 • Eventuele eerdere controleverslagen.

Wat moet je voorbereiden?

Naast het klaarleggen van de nodige documenten zijn er nog enkele voorbereidingen die je kan treffen:

 • Schakel computers en gevoelige apparaten uit.
 • Zorg ervoor dat de controleur gemakkelijk en op een veilige manier bij de elektrische borden kan.
 • Zorg dat zoveel mogelijk stopcontacten goed bereikbaar zijn.
 • Alle ruimtes in de woning die aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, inclusief de kelder, moeten veilig en vlot bereikbaar zijn.

Het is daarnaast belangrijk dat je zelf aanwezig bent tijdens de keuring om het elektriciteitsattest te ondertekenen en eventueel direct te betalen.

Meer informatie nodig?

Wil je graag meer weten over hoe een elektriciteitskeuring juist in zijn werk gaat? Of wil je er 100% zeker van zijn dat jouw elektrische installatie door de keuring geraakt? Doe dan beroep op Van der Vurst. Wij maken jouw installatie keuringsklaar. Contacteer ons via 053/39.53.39 of via ons contactformulier.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven