Elektriciteitskeuring in het vooruitzicht? Bereid u goed voor!

Elektriciteitskeuring in het vooruitzicht? Bereid u goed voor!

Ongeveer 20% van de huishoudelijke ongevallen, zoals brand, worden veroorzaakt door het niet of het verkeerd omgaan met elektrische apparaten. Een elektrische installatie die niet-conform is vormt dus een groot risico voor u en uw gezin. Daarom laat u best regelmatig een elektriciteitskeuring uitvoeren door een erkend keuringsorgaan.

Wanneer een elektriciteitskeuring laten uitvoeren?

Een elektriciteitskeuring heeft één specifiek doel voor ogen: de veiligheid van u en al wie u lief heeft garanderen. Verbeteringen aan uw elektrische installatie, of aanpassingen die uitgevoerd moeten worden, kunnen dankzij deze controle snel opgespoord worden.

Maar wanneer moet u een elektriciteitskeuring nu juist laten uitvoeren? In België geldt dat u om de 25 jaar een controle moet laten uitvoeren om in orde te zijn voor uw verzekering. Maar er zijn enkele uitzonderingen op de regel:

 • Als u uw woning wil verkopen, zodat de koper weet of de elektrische installatie conform is.
 • Nadat u zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Deze installatie verandert de werking van de elektrische installatie immers volledig.
 • Na een renovatie, indien de bestaande installatie helemaal aangepast is.
 • Na een versterking van het elektrische vermogen van je meter.
 • Ook bij een nieuwe woning moet de nieuwe elektrische installatie gekeurd worden.

elektriciteitskeuring

Welke documenten heeft u nodig?

Om ervoor te zorgen dat de elektriciteitskeuring vlot verloopt, treft u best de nodige voorbereidingen. Een document dat ontbreekt of een kleine aanpassing die niet is uitgevoerd kan leiden tot een negatief verslag.

De volgende documenten heeft u nodig bij de keuring:

 • Eendraadschema van de elektrische installatie (in drie exemplaren): hierop staan alle leidingen, kabels en elementen van de installatie met specifieke symbolen aangeduid.
 • Situatieplan van de elektrische installatie (in drie exemplaren): hierop staan de soorten pijpen, geleiders, schakelaars, contactdozen, lichtpunten,… die geïnstalleerd zijn vermeld.
 • EAN-code op de meter: dit is de unieke identificatiecode van uw elektrische installatie die uit 18 cijfers bestaat. U vindt deze code ook terug op uw energiefactuur.
 • Eventuele eerdere controleverslagen.

Wat moet u voorbereiden?

Naast het klaarleggen van de nodige documenten zijn er nog enkele voorbereidingen die u kan treffen:

 • Schakel computers en gevoelige apparaten uit.
 • Zorg ervoor dat de controleur gemakkelijk en op een veilige manier bij de elektrische borden kan.
 • Zorg dat zoveel mogelijk stopcontacten goed bereikbaar zijn.
 • Alle ruimtes in de woning die aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk, inclusief de kelder, moeten veilig en vlot bereikbaar zijn.

Het is daarnaast belangrijk dat u zelf aanwezig bent tijdens de keuring om het elektriciteitsattest te ondertekenen en eventueel direct te betalen.

Meer informatie nodig?

Wilt u graag meer weten over hoe een elektriciteitskeuring juist in zijn werk gaat? Of wilt u er 100% zeker van zijn dat uw elektrische installatie door de keuring geraakt? Doe dan beroep op Van der Vurst. Wij maken uw installatie keuringsklaar. Contacteer ons via 053/39.53.39 of via ons contactformulier.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail