Waarom kiezen voor Van der vurst?

Energielabel verwarmingstoestellen: wat is het nut ervan?

Sinds 26 september 2015 dienen nieuwe verwarmingstoestellen voorzien te zijn van een energielabel. Dit geldt voor toestellen op gas, stookolie of elektriciteit, maar ook voor zonneboilers en warmtepompen. Waarom dit energielabel verwarmingstoestellen zo belangrijk is? Wij lichten het in deze blog graag toe.

Productlabel vs. pakketlabel

Er zijn twee soorten energielabels, namelijk het productlabel en het pakketlabel. Het productlabel geeft informatie over een bepaald verwarmingstoestel of warmwatertoestel. Dit is het label op bijvoorbeeld tv’s, wasmachines en auto’s. Een groot verschil ten opzichte van andere producten is dat verschillende verwarmingsproducten gecombineerd kunnen worden tot één verwarmingssysteem. Hiervoor heeft men het pakketlabel ingevoerd. Dit label geeft informatie over een bepaald verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een condensatieketel die gekoppeld is aan zonnecollectoren.

Energielabel verwarmingstoestellen

Welke informatie kan je op het label terugvinden?

Energielabels duiden aan hoe energie-efficiënt een bepaald toestel is. Dit aan de hand van verschillende klassen. Een standaard gasketel of stookolieketel dient bijvoorbeeld een efficiëntie van minstens 86% te halen, waardoor het onder energieklasse B valt. Condensatieketels halen een energie-efficiëntie van minstens 90%, waardoor ze onder energieklasse A vallen.

Daarnaast kan je aan de hand van pictogrammen ook zien of het toestel enkel verwarmt of ook kan instaan voor onder meer warmwaterbereiding. Ten slotte staat ook het nominaal thermisch vermogen en het geluidsvermogen aangeduid.

Waarom zijn deze labels zo nuttig?

De invoering van het energielabel brengt heel wat voordelen met zich mee. Het biedt duidelijke informatie over het energieverbruik van een verwarmingstoestel. Dit is echter niet het enige pluspunt. De eisen die aan dit label verbonden zijn zorgen er ook voor dat toestellen met een te laag rendement niet meer op de markt mogen verschijnen. Zo mag je er zeker van uitgaan dat het nieuwe toestel dat je koopt aan strenge eisen voldoet.

Meer info over het energielabel verwarmingstoestellen

Uiteraard is het niet verstandig om een verwarmingstoestel te kiezen enkel op basis van het energielabel. Ook jouw persoonlijke situatie speelt hierbij een rol. Wil je weten welke oplossing voor je het interessantst is? Neem dan contact met ons op. Wij stellen graag vrijblijvend een offerte op maat voor je op. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven