Waarom kiezen voor Van der vurst?

Van arm gas naar energierijk gas: wat betekent dit voor jou?

In 2018 is België begonnen met de omschakeling van arm naar energierijk gas. De helft van de gasverbruikers in ons land moet dus overschakelen naar een ander type gas. Maar wat betekent dat juist voor jou?

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

Meer dan 3 miljoen gezinnen en bedrijven in ons land kiezen voor aardgas via het centrale distributienet. Ze gebruiken het gas voornamelijk om hun woning en water te verwarmen en om te koken. Momenteel voert ons land twee soorten aardgas in, arm en energierijk gas. Arm gas wordt uit het noorden van Nederland gehaald. Dit gas bevat stikstof en is laagcalorisch, wat betekent dat je een groter volume moet verbranden voor dezelfde hoeveelheid energie.

Energierijk gas daarentegen bevat geen stikstof en is hoogcalorisch. Dit gas wordt onder andere uit Noorwegen, Rusland, Qatar en het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. De overstap van arm naar rijk gas is nodig omdat Nederland tegen 2030 de uitvoer van arm gas volledig wil stopzetten.

energierijk gas

Wat is de impact op jou?

Gelukkig blijft de impact van deze omschakeling in de meeste gevallen beperkt. De meeste gastoestellen werken goed en veilig op rijk gas, maar niet allemaal. Gasketels van voor 1978 zijn niet compatibel met rijk gas. Daarnaast moeten ook sommige recente gastoestellen anders ingesteld worden voor dit type gas. Daarom is het belangrijk dat je jouw toestellen als voorbereiding op de omschakeling laat controleren door een technicus. Zo ben je er zeker van dat jouw toestel optimaal zal blijven werken en er geen energie verloren gaat.

Zo niet kan het zijn dat jouw energiefactuur gaat oplopen. Bovendien kan een verkeerd afgesteld toestel schadelijk zijn voor het milieu en jouw gezondheid. Wil je dit ten alle tijden vermijden? Dan kan je ervoor kiezen om een warmtepomp te laten installeren. Hierbij stap je over van gas naar elektriciteit als energiebron.

Meer weten over energierijk gas?

Wil je graag meer weten over energierijk gas? Of ben je op zoek naar een technicus om de controle op jouw toestellen uit te voeren? Doe dan beroep op Van der Vurst. Wij staan je graag bij met raad en daad. Contacteer ons via 053/39.53.39 of via ons contactformulier.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven