Van arm gas naar energierijk gas: wat betekent dit voor u?

Van arm gas naar energierijk gas: wat betekent dit voor u?

In 2018 is België begonnen met de omschakeling van arm naar energierijk gas. De helft van de gasverbruikers in ons land moet dus overschakelen naar een ander type gas. Maar wat betekent dat juist voor u?

Wat is het verschil tussen arm en rijk gas?

Meer dan 3 miljoen gezinnen en bedrijven in ons land kiezen voor aardgas via het centrale distributienet. Ze gebruiken het gas voornamelijk om hun woning en water te verwarmen en om te koken. Momenteel voert ons land twee soorten aardgas in, arm en energierijk gas. Arm gas wordt uit het noorden van Nederland gehaald. Dit gas bevat stikstof en is laagcalorisch, wat betekent dat u een groter volume moet verbranden voor dezelfde hoeveelheid energie.

Energierijk gas daarentegen bevat geen stikstof en is hoogcalorisch. Dit gas wordt onder andere uit Noorwegen, Rusland, Qatar en het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. De overstap van arm naar rijk gas is nodig omdat Nederland tegen 2030 de uitvoer van arm gas volledig wil stopzetten.

Wat is de impact op u?

Gelukkig blijft de impact van deze omschakeling in de meeste gevallen beperkt. De meeste gastoestellen werken goed en veilig op rijk gas, maar niet allemaal. Gasketels van voor 1978 zijn niet compatibel met rijk gas. Daarnaast moeten ook sommige recente gastoestellen anders ingesteld worden voor dit type gas. Daarom is het belangrijk dat u uw toestellen als voorbereiding op de omschakeling laat controleren door een technicus. Zo bent u er zeker van dat uw toestel optimaal zal blijven werken en er geen energie verloren gaat.

Zo niet kan het zijn dat uw energiefactuur gaat oplopen. Bovendien kan een verkeerd afgesteld toestel schadelijk zijn voor het milieu en uw gezondheid. Wilt u dit ten alle tijden vermijden? Dan kan u ervoor kiezen om een warmtepomp te laten installeren. Hierbij stapt u over van gas naar elektriciteit als energiebron.

Meer weten over energierijk gas?

Wilt u graag meer weten over energierijk gas? Of bent u op zoek naar een technicus om de controle op uw toestellen uit te voeren? Doe dan beroep op Van der Vurst. Wij staan u graag bij met raad en daad. Contacteer ons via 053/39.53.39 of via ons contactformulier.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail