Waarom kiezen voor Van der vurst?

Waar staat EPB voor?

Ben je van plan om in Vlaanderen een woning te bouwen of te verbouwen? Dan ben je verplicht om de energieprestatieregelgeving, ook wel het EPB genoemd, te respecteren. Geen idee wat dit inhoudt? Wij zochten het voor je uit!

Wat houdt het EPB in?

Als je gaat bouwen of renoveren dien je een vergunning aan te vragen. Om deze vergunning te krijgen dien je aan een aantal eisen te voldoen. Zo wordt er bekeken of je genoeg energiezuinige maatregelen heeft genomen. Deze voorwaarden worden de ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ (kortom EPB) eisen genoemd. 

De EPB-eisen zijn ingevoerd door de Europese Unie om de CO2-uitstoot te verlagen. Om te blijven zorgen dat deze uitstoot steeds minder wordt is er daarnaast voor gekozen om deze EPB-eisen elk jaar een stukje strenger te maken. Het grote voordeel hiervan is dat hierdoor de energiefactuur steeds verder zal dalen. Kortom, extra investeren in energiezuinige maatregelen is dus niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jouw portefeuille.

EPB-eisen op verschillende vlakken

De EPB-eisen waaraan je moet voldoen hangen af van drie factoren:

  • De bestemming van het gebouw (wonen, winkels, sporthal,…)
  • De aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, ingrijpende energetische renovatie,…)
  • Het jaar van de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning of vermelding.

Als je voor een nieuwbouwwoning kiest, weet dan dat je zal rekening moeten houden met onder meer EPB-eisen voor de energieprestatie. Deze worden uitgedrukt in een maximaal E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger jouw woning is. Daarnaast bestaan er ook nog andere EPB-eisen. Afhankelijk van bovenstaande drie factoren kunnen er eisen zijn voor de thermische isolatie, het binnenklimaat en voor nieuwe, vernieuwde of vervangen technische installaties. Een volledig overzicht van de eisen vind je hier.  

EPB

Wat is er sinds 2021 precies veranderd?

Om de zoveel jaar worden de EPB-eisen strenger. Zo is sinds 2021 bouwen volgens de BEN-principes de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen en heel Europa. BEN staat voor ‘bijna-energieneutraal’. Het bijzondere aan deze BEN-gebouwen, ook wel nulenergiewoningen genoemd, is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die ze nodig hebben, halen ze uit groene energiebronnen.

Meer informatie nodig?

Wil je graag nog meer weten over EPB? Ben je op zoek naar een vakman voor jouw energiezuinige oplossingen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of dergelijke? Doe dan beroep op Van der Vurst. Wij staan je graag bij met raad en daad. Contacteer ons via 053/39.53.39 of via ons contactformulier.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven