Iedereen heeft weleens gehoord van koolmonoxidevergiftiging, ook wel CO-vergiftiging genoemd. Toch vallen er elk jaar weer nieuwe slachtoffers door deze stille moordenaar. De meeste ongevallen door koolmonoxide gebeuren tussen oktober en maart, wanneer de verwarming aanstaat en de ramen en deuren gesloten zijn om de kou buiten te houden. Maar wat is koolmonoxidevergiftiging en hoe kan je dit voorkomen?
Koolmonoxidevergiftiging: wat is het en wat is de oorzaak?
Koolmonoxide, aangeduid met CO, wordt ook wel koolstofmonoxide genoemd. Het is een kleur-, smaak- en reukloos gas dat giftig is. Het ontstaat door een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, mazout, hout of benzine. Het ontstaat voornamelijk bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en CV-installaties. Een veelgehoord misverstand is dat dit alleen bij “oude” installaties zou kunnen gebeuren. De praktijk wijst echter uit dat bij nieuwe CV-ketels dit gas ook kan ontstaan. Veelal heeft dit te maken met een slechte installatie of het niet laten onderhouden hiervan.
Juist in de koude maanden van het jaar komt daar nog een extra gevaar bij: niet voldoende ventileren. In de winter sluiten we de deuren en ramen om de kou buiten te houden. Op het moment dat er koolmonoxide aanwezig is zal dit niet naar buiten worden geventileerd. Hierdoor is er kans dat er een gevaarlijk hoog gehalte van dit gas in bijv de woonruimte ontstaat. Niet goed schoongemaakte schoorstenen kunnen er daarnaast ook voor zorgen dat de verbrandingsgassen niet naar buiten kunnen.
Hoe herken je een koolmonoxidevergiftiging?
Zoals hierboven al staat beschreven is koolmonoxide een kleur-, smaak- en reukloos gas. Hierdoor wordt het vaak niet op tijd ontdekt. Er zijn wel een aantal symptomen waaraan je een koolmonoxidevergiftiging bij jezelf of anderen kan herkennen:
- Een zwak gevoel
- Overgeven
- Bewegen wordt moeilijk
- Bewusteloosheid
- Comateuze toestand
- Ademstilstand
Ook hier geldt dat bij deze symptomen niet snel aan koolmonoxidevergiftiging wordt gedacht omdat de eerste tekenen ook bij verkoudheid of griep voor kunnen komen.
Hoe voorkom je koolmonoxidevergiftiging?
Naast het aanschaffen van een koolmonoxidemelder is het belangrijk om jouw kachel, geiser etc door een vakbekwaam loodgieter te laten installeren en elk jaar te laten controleren. Een goed onderhoud van bijv de CV-ketel zorgt ervoor dat het ontstaan van koolmonoxide zoveel mogelijk wordt beperkt. Ook een goede ventilatie is belangrijk om verbrandingsgassen af te voeren naar buiten.
Wil je meer informatie over het onderhoud of de installatie van jouw verwarmingsinstallatie? Neem dan contact met ons op op het nummer 053 39 53 39 of via ons onderhoudsformulier.