Met vloerverwarming verbruik je minder energie, creëer je meer ruimte in huis en spaar je het milieu. Jouw kamer heeft altijd een aangename temperatuur zonder dat de stookkosten te hoog oplopen. Heel wat voordelen dus, maar wat is de kostprijs van vloerverwarming? Er zijn enkele factoren die de prijs sterk beïnvloeden. We zetten ze voor je op een rij.
1. Type vloerverwarming
Je kan vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. We spreken van bijverwarming als de vloerverwarming in combinatie met andere warmtebronnen, zoals radiatoren, gebruikt wordt. De vloer verwarmt in dit geval niet de hele ruimte. Functioneert de vloerverwarming wel als hoofdverwarming, dan moet deze voldoende capaciteit hebben om de hele ruimte te verwarmen. Hierbij liggen de kosten iets hoger dan wanneer de vloerverwarming werkt als bijverwarming. Er zijn meer leidingen nodig en het aanleggen vergt meer werk.
2. De manier van aanleggen
Vloerverwarming kan op verschillende manieren aangelegd worden en elke manier heeft een ander prijskaartje. De meest gebruikte soort is vloerverwarming in de chape, ook gekend als vloerverwarming nat systeem. Hiervoor betaal je gemiddeld €50 per vierkante meter*. De prijs hangt af van de manier waarop de leidingen moeten bevestigd worden. Daarnaast is er ook vloerverwarming droog systeem. Hierbij liggen verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. De prijs ligt zo’n 20% hoger dan bij het nat systeem.
De vloerverwarming kan ook ingewerkt worden in de bestaande vloer door te frezen. In de bestaande chape worden dan sleuven gefreesd waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen. Dit systeem kost gemiddeld €40 per vierkante meter*. Nog een andere soort vloerverwarming waarvoor je kan kiezen is elektrische vloerverwarming. Dit systeem wordt voornamelijk gebruikt als bijverwarming voor ruimtes die niet constant verwarmd moeten worden zoals een badkamer of een garage. De eenvoudige installatie en de lage installatiekosten zijn enkele voordelen van het elektrische systeem.
* Prijzen kunnen sterk variëren afhankelijk van de uitvoering.
3. De totale oppervlakte
De oppervlakte van de plaats waar de vloerverwarming in komt bepaalt voor een groot stuk de kostprijs. Hoe groter de ruimte, hoe hoger de prijs. In een grotere ruimte moeten namelijk meer leidingen gelegd worden, is er meer materiaal nodig en vergt het meer werk.
Meer weten over de kostprijs van vloerverwarming?
Wil je graag meer informatie over de kostprijs van vloerverwarming? Neem dan contact op met Van der Vurst. Wij zijn dé expert in vloerverwarming. Aarzel niet en contacteer ons via het telefoonnummer 053/39.53.39 of via het contactformulier! We helpen je snel verder.