Waarom kiezen voor Van der vurst?

Waarom en wanneer laat je best je mazoutketel vervangen?

In veel Vlaamse huishoudens heeft de mazoutketel jarenlang voor verwarming gezorgd. Maar met veranderende regelgeving is het belangrijk om te weten of je deze mag vervangen en wanneer je dat dan het best doet. In dit artikel leggen we dat haarfijn uit, met in het achterhoofd de nieuwe regelgeving die vanaf 1 januari 2022 geldt.

De nieuwe regelgeving

Vanaf 1 januari 2022 is de installatie van nieuwe mazoutketels in Vlaanderen aan striktere regels gebonden. Bij nieuwbouwprojecten, ingrijpende energetische renovaties of als je toegang hebt tot het gasnetwerk, is het niet meer toegestaan een nieuwe mazoutketel te installeren of een oude te vervangen door een nieuwe. Je dient in dat geval over te stappen op een ander soort ketel of een warmtepomp. Maar voor diegenen zonder toegang tot een aardgasleiding is het nog wel toegestaan om een mazoutketel te vervangen voor een nieuwe. 

Leeftijd van de ketel

De meeste mazoutketels hebben een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar. Zodra je ketel deze leeftijd bereikt, is het verstandig om na te denken over vervanging, zelfs als hij nog steeds goed functioneert. Oudere ketels kunnen namelijk minder efficiënt zijn en meer onderhoud vergen. De technologie evolueert voortdurend. Nieuwe mazoutketels zijn ontworpen om veel efficiënter te zijn dan hun oudere tegenhangers. Door je oude ketel te vervangen door een moderner model kan je aanzienlijk besparen op je energierekening. Verder zijn ze ook ontworpen om minder emissies uit te stoten. Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk.

Regelmatig last van storingen

Als je merkt dat je steeds vaker een loodgieter moet bellen voor reparaties, dan is het wellicht ook tijd om te investeren in een nieuwe ketel. Op lange termijn kunnen deze reparatiekosten oplopen, en het is vaak economischer om een nieuwe, betrouwbare ketel aan te schaffen. Naarmate mazoutketels ouder worden, kan het daarnaast moeilijker en duurder worden om reserveonderdelen te vinden.

Je mazoutketel vervangen door een nieuwe?

Het vervangen van je mazoutketel is een investering in comfort, efficiëntie en duurzaamheid. Door alert te blijven op tekenen van veroudering, regelmatige storingen of stijgende energiekosten, kan je een weloverwogen beslissing nemen. Investeer op het juiste moment, en geniet van de vele voordelen die een moderne mazoutketel te bieden heeft.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven