Een verwarmingsketel vervangen doen we vaak pas wanneer de oude definitief de geest geeft. Toch doe je er soms goed aan om niet zo lang te wachten om te vermijden dat de ketel je letterlijk en figuurlijk in de kou laat staan. Wij gaan in deze blog dieper in op de vraag wanneer overstappen op een nieuwe verwarmingsketel een slim idee is!
Check de leeftijd van jouw ketel
Een verwarmingsketel gaat gemiddeld ongeveer 15 jaar mee. Zo’n ouder toestel verbruikt echter 25 tot 35 procent meer energie dan een recent model. Door deze te vervangen, bespaar je jaarlijks rond de 200 à 300 euro op jouw energiefactuur. Is jouw ketel nog ouder? Dan loopt dat bedrag alleen maar op. Daarnaast is de kans groot dat een oudere ketel het bij het begin van de koudere wintermaanden begeeft, juist wanneer je de verwarming hard nodig hebt. In dat geval heb je geen tijd om in alle rust een goed alternatief voor jouw ketel te vinden dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie.
Oudere verwarmingsketels werken bovendien continu. Een moderne ketel draait niet altijd volop, maar kan inspelen op de behoefte van het moment. Dat scheelt heel wat in verbruik! Ook zijn moderne ketels kleiner én slimmer. Zo krijg je inzicht in jouw energiekosten. Op een oud toestel heb je weinig vat. Kortom, vervang jouw verwarmingsketel voordat de vlam dooft.
Herken de symptomen van achteruitgang
Heb je de indruk dat jouw verwarming tijd nodig heeft om op gang te komen? Verwarmen jouw radiatoren niet zoals het hoort? Moet je erg lang wachten voordat er warm water uit de kraan komt? Dan is jouw verwarmingsketel ofwel versleten, of niet meer afgestemd op jouw woning. Hoog tijd om deze te vervangen.
Meer weten over een nieuwe verwarmingsketel?
Neem dan contact met ons op. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden en stellen vrijblijvend een offerte voor je op. Zo weet je exact waar je aan toe bent in jouw persoonlijke situatie.