Binnenkort is het weer zover! De herfst is in zicht en daarmee ook lagere temperaturen. Misschien dat je er op dit moment nog niet aan denkt, maar je hebt jouw verwarming binnenkort weer hard nodig. Daarom is het belangrijk dat je even tijd maakt voor het onderhoud van jouw CV ketel, verwarmingsketel of gasketel! Naast het feit dat dit er voor zorgt dat je niet in de kou staat, verbruikt jouw ketel ook minder energie als deze regelmatig wordt onderhouden. Daarnaast vermindert het risico op storingen en pannes. Het is trouwens wettelijk verplicht om jouw verwarmingsketel of gasketel te onderhouden!
Onderhoud ketel: wettelijke verplichting
Sinds 2010 is het verplicht om jouw verwarmingsketel te onderhouden binnen een bepaalde termijn. Dit laatste hangt af van het soort ketel dat je thuis hebt geïnstalleerd. Eigenlijk is de regel vrij simpel:
- Centrale ketels of toestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
- Voor centrale ketels of toestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moet dit tweejaarlijks gebeuren.
Dit geldt dan wel alleen voor ketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). Voor ketels met een minder vermogen is onderhoud niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.
Hoe gaat het onderhoud in zijn werk?
De technicus controleert verschillende zaken: de schoorsteen of rookgasafvoer, het toestel zelf, de verbranding, … Is de ketel nog tiptop in orde? Dan hoeft er meestal niet veel te gebeuren. Soms moet de technicus natuurlijk wel zijn gereedschap bovenhalen om jouw installatie te reinigen en opnieuw op punt te stellen.
Na afloop van het onderhoud krijg je een reinigings- en verbrandingsattest. Daarop moeten de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd. Ben je huurder van het pand, dan dien je een kopie hiervan aan de eigenaar te geven. Bewaar altijd de laatste 2 attesten!
Waar dien je nog op te letten?
Natuurlijk laat je het best jouw CV ketel, verwarmingsketel of gasketel onderhouden door een erkend technicus. Het afsluiten van een onderhoudscontract is hierbij het overwegen meer dan waard. Dit is vaak voordeliger en zo ben je gerust dat jouw ketel goed en regelmatig wordt onderhouden!
Wil je meer weten over de voorwaarden en kosten van een eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract? Neem dan contact met ons op via ons onderhoudsformulier. Wij zorgen ervoor dat jouw ketel je niet in de kou laat staan!