Onderhoud CV ketel, verwarmingsketel en/of gasketel: hoe werkt dat?

Onderhoud CV ketel, verwarmingsketel en/of gasketel: hoe werkt dat?

Binnenkort is het weer zover! De herfst is in zicht en daarmee ook lagere temperaturen. Misschien dat u er op dit moment nog niet aan denkt, maar u heeft uw verwarming binnenkort weer hard nodig. Daarom is het belangrijk dat u even tijd maakt voor het onderhoud van uw CV ketel, verwarmingsketel of gasketel! Naast het feit dat dit er voor zorgt dat u niet in de kou staat, verbruikt uw ketel ook minder energie als deze regelmatig wordt onderhouden. Daarnaast vermindert het risico op storingen en pannes. Het is trouwens wettelijk verplicht om uw verwarmingsketel of gasketel te onderhouden!

Onderhoud ketel: wettelijke verplichting

Sinds 2010 is het verplicht om uw verwarmingsketel te onderhouden binnen een bepaalde termijn. Dit laatste hangt af van het soort ketel dat u thuis heeft geïnstalleerd. Eigenlijk is de regel vrij simpel:

  • Centrale ketels of toestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  • Voor centrale ketels of toestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moet dit tweejaarlijks gebeuren.

Dit geldt dan wel alleen voor ketels met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW). Voor ketels met een minder vermogen is onderhoud niet verplicht, maar het wordt wel sterk aangeraden.

Hoe gaat het onderhoud in zijn werk?

De technicus controleert verschillende zaken: de schoorsteen of rookgasafvoer, het toestel zelf, de verbranding, … Is uw ketel nog tiptop in orde? Dan hoeft er meestal niet veel te gebeuren. Soms moet de technicus natuurlijk wel zijn gereedschap bovenhalen om uw installatie te reinigen en opnieuw op punt te stellen.

Na afloop van het onderhoud krijgt u een reinigings- en verbrandingsattest. Daarop moeten de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd. Bent u huurder van het pand, dan dient u een kopie hiervan aan de eigenaar te geven. Bewaar altijd de laatste 2 attesten!

Waar dient u nog op te letten?

Natuurlijk laat u het best uw CV ketel, verwarmingsketel of gasketel onderhouden door een erkend technicus. Het afsluiten van een onderhoudscontract is hierbij het overwegen meer dan waard. Dit is vaak voordeliger en zo bent u gerust dat uw ketel goed en regelmatig wordt onderhouden!

Wilt u meer weten over de voorwaarden en kosten van een eenmalig onderhoud of een onderhoudscontract? Neem dan contact met ons op via ons onderhoudsformulier. Wij zorgen ervoor dat uw ketel u niet in de kou laat staan!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail