Onderhoud warmtepomp: daarom is het belangrijk

Onderhoud warmtepomp: daarom is het belangrijk

Heeft u ervoor gekozen om een warmtepomp te laten installeren? Dan geniet u van tal van voordelen: u verbruikt weinig energie en u stoot een pak minder CO² uit. Daarnaast zijn warmtepompen zeer onderhoudsvriendelijk, maar jammer genoeg niet onderhoudsvrij. Waarom het periodiek onderhoud van een warmtepomp belangrijk is ontdekt u hier.

Geniet van een optimaal rendement

Als u een warmtepomp laat installeren, verbetert het energielabel van uw huis. Hierdoor stijgt uw woning in waarde. Een warmtepomp is dus een zeer interessante, maar in eerste instantie ook een kostelijke investering. Daarom is het belangrijk dat u uw warmtepomp goed onderhoudt zodat uw investering meer dan de moeite waard is.

Uw warmtepomp onderhouden is in principe steeds preventief. Een warmtepomp die goed verzorgd wordt heeft een hoger rendement. En een hoger rendement betekent een lager energieverbruik, wat u zeker zal merken aan uw energierekening. Bovendien heeft een goed onderhouden warmtepomp een langere levensduur, waardoor u op termijn meer uit uw investering haalt. Daarnaast zal u sneller een probleem opmerken wanneer u regelmatig een onderhoud laat uitvoeren wat mogelijk heel wat reparatiekosten bespaart.

onderhoud warmtepomp

Onderhoudsvriendelijker dan andere energiebronnen

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het in vergelijking met andere verwarmingsoplossingen, denk aan een gas- of mazoutketel, het minste onderhoud vraagt. Dit komt omdat bij deze energiebronnen verbranding noodzakelijk is om warmte te creëren. Het is die verbranding die meestal gebreken veroorzaakt. Een warmtepomp daarentegen moet niets verbranden om uw huis te verwarmen.

Conclusie: een warmtepomp is dus zeer onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. U laat best uw installateur jaarlijks langskomen zodat hij kan nagaan of uw warmtepomp nog optimaal rendeert.

Meer weten over ‘onderhoud warmtepomp’?

Wilt u graag nog meer informatie over het onderhoud van een warmtepomp? Bent u op zoek naar een vakman om deze klus te klaren? Reken dan op Van der Vurst, wij zijn dé expert in warmtepompen. Contacteer ons via 053/39.53.39 of via het contactformulier! We helpen u snel verder.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail