Waarom kiezen voor Van der vurst?

Jouw radiator ontluchten? Zo ga je te werk!

Maakt jouw radiator borrelende geluiden of wordt deze niet goed warm? Dan zitten er waarschijnlijk luchtbellen in jouw centrale verwarming. Jouw radiator ontluchten en het water bijvullen is dan de boodschap. Luchtbellen en bezinksel kunnen namelijk de goede werking van het verwarmingssysteem in het gedrang brengen. Niet alleen belangrijk, maar ook heel eenvoudig!

Lucht in de centrale verwarming 

Luchtbellen in de centrale verwarming zijn een normaal verschijnsel. Soms is er lucht achtergebleven bij het opvullen, maar evengoed kunnen lekken of verkeerd geplaatste leidingen de oorzaak zijn. Door de centrale verwarming goed te ontluchten, bespaar je bovendien heel wat energie.

radiator ontluchten

Wat heb je nodig? 

  • Een ontluchtingssleutel;
  • Een glas, tas of beker (om het vocht op te vangen);
  • Een vod of doek.

Jouw radiator ontluchten

Voordat je de radiatoren ontlucht dien je de verwarmingsketel minstens een kwartier aan te zetten. Draai daarbij alle radiatoren op de maximumstand. De overtollige lucht verzamelt zich zo bij de ontluchtingsventielen. Schakel de verwarming uit en wacht vervolgens 10 minuten zodat de radiatoren af kunnen koelen. Ga daarna als volgt te werk:

  1. Ga naar de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt, sluit de radiatorkraan en plaats een glas of beker onder de ontluchtingskraan. Hou intussen een doek bij de hand.
  2. Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan en draai deze open tot er water uitkomt in plaats van lucht. 
  3. Draai de ontluchtingskraan weer dicht.
  4. Herhaal bovenstaande stappen voor elke radiator. Je begint met de radiator die zich het dichtst bij de verwarmingsketel bevindt en werkt van de beneden- naar de bovenverdieping.

Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan mag de cv-ketel weer ingeschakeld worden. Controleer ten slotte of de waterdruk in de cv-ketel tussen 1,5 en 2 bar ligt. Is dit niet het geval? Vul dan de ketel bij tot de druk weer normaal is. 

Een installateur inschakelen voor regelmatige controle en onderhoud 

Wanneer je er niet aan durft te beginnen of de druk in de leidingen blijft te laag, neem dan best zo snel mogelijk contact met ons op om een defecte verwarming te voorkomen. Wij zorgen desgewenst ook voor regelmatige controle en onderhoud om problemen in de toekomst te voorkomen. 

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven