Als er iets is wat de lockdown de voorbije weken enigszins draaglijk maakte, is het wel het mooie weer. Toch is het warme en vooral droge weer geen goed nieuws voor onze drinkwatervoorziening. Zeker niet wanneer dit weer ook in de zomer blijft aanhouden. Regenwater opvangen is dan ook een veelgehoord alternatief, maar hoe werkt zo’n regenwaterrecuperatie systeem precies en is het de investering wel waard?
Hoe werkt een regenwaterrecuperatie systeem?
Om het regenwater op te vangen en te hergebruiken, heb je een regenwaterrecuperatie systeem nodig. Deze bestaat uit 3 onderdelen:
- Een waterreservoir vangt het regenwater op;
- Filters voorkomen dat vuil en bacteriën in de leidingen terechtkomen;
- Een pomp zorgt ervoor dat het water naar de diverse gebruikspunten wordt gepompt.
Met het water kan je vervolgens jouw kleren wassen, de tuin sproeien of de afwas doen. Is het regenwater op? Dan kan er met een aparte kraan eenvoudig omgeschakeld worden naar leidingwater.
Is het de investering waard?
Naast het feit dat je als eigenaar van een regenwaterput bij hevige buien meehelpt te voorkomen dat riolen overstromen draag je ook jouw steentje bij aan het vermijden van drinkwatertekorten. Maar daar stopt het niet. Je bespaart er namelijk ook heel wat geld mee. Regenwater is immers gratis, leidingwater niet! Een Vlaming gebruikt ruim 114 liter water per dag. Zo’n 67 liter hiervan kan je vervangen door regenwater. Tel daarbij het extra verbruik in de zomer voor het besproeien van jouw tuin of het vullen van een zwembad en je kan meer dan de helft besparen op jouw waterfactuur. Kortom, regenwater opvangen is in de meeste situaties een uitstekende investering!
Regenwater opvangen in jouw persoonlijke situatie
Ben je nieuwsgierig geworden hoeveel je kan besparen met regenwater opvangen? Neem dan contact met ons op. Wij laten je graag zien welke voordelen en welk rendement voor je persoonlijk van toepassing zijn en stellen graag een vrijblijvende offerte voor een regenwaterrecuperatie systeem voor je op. Zo weet je exact waar je aan toe bent!