Regenwater opvangen: is het de investering waard?

Regenwater opvangen: is het de investering waard?

Als er iets is wat de lockdown de voorbije weken enigszins draaglijk maakte, is het wel het mooie weer. Toch is het warme en vooral droge weer geen goed nieuws voor onze drinkwatervoorziening. Zeker niet wanneer dit weer ook in de zomer blijft aanhouden. Regenwater opvangen is dan ook een veelgehoord alternatief, maar hoe werkt zo’n regenwaterrecuperatie systeem precies en is het de investering wel waard?

Hoe werkt een regenwaterrecuperatie systeem?

Om uw regenwater op te vangen en te hergebruiken, heeft u een regenwaterrecuperatie systeem nodig. Deze bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Een waterreservoir vangt het regenwater op;
  2. Filters voorkomen dat vuil en bacteriën in de leidingen terechtkomen;
  3. Een pomp zorgt ervoor dat het water naar de diverse gebruikspunten wordt gepompt.

Regenwater opvangen

Met het water kan u vervolgens uw kleren wassen, de tuin sproeien of de afwas doen. Is het regenwater op? Dan kan er met een aparte kraan eenvoudig omgeschakeld worden naar leidingwater.

Is het de investering waard?

Naast het feit dat u als eigenaar van een regenwaterput bij hevige buien meehelpt te voorkomen dat riolen overstromen draagt u ook uw steentje bij aan het vermijden van drinkwatertekorten. Maar daar stopt het niet. U bespaart er namelijk ook heel wat geld mee. Regenwater is immers gratis, leidingwater niet! Een Vlaming gebruikt ruim 114 liter water per dag. Zo’n 67 liter hiervan kan u vervangen door regenwater. Tel daarbij het extra verbruik in de zomer voor het besproeien van uw tuin of het vullen van een zwembad en u kan meer dan de helft besparen op uw waterfactuur. Kortom, regenwater opvangen is in de meeste situaties een uitstekende investering!

Regenwater opvangen in uw persoonlijke situatie

Bent u nieuwsgierig geworden hoeveel u kan besparen met regenwater opvangen? Neem dan contact met ons op. Wij laten u graag zien welke voordelen en welk rendement voor u persoonlijk van toepassing zijn en stellen graag een vrijblijvende offerte voor een regenwaterrecuperatie systeem voor u op. Zo weet u exact waar u aan toe bent!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail