Waarom kiezen voor Van der vurst?

Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen: wat is het verschil?

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten dat er twee soorten zonnepanelen bestaan. Zo zijn er thermische zonnepanelen, deze zijn bedoeld om met een (zonne)boiler te verbinden. Daarnaast bestaan er ook fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel PV-zonnepanelen genoemd. Deze kan je verbinden met jouw elektrische verdeelkast. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beide systemen? In dit blog geven we alvast antwoord op de vraag: Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen, wat is het verschil nu precies?

Zonlicht omzetten in warmte of elektriciteit?

Of je nu gaat voor thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen, beide systemen zijn nog steeds een slimme en rendabele investering. Zoals hierboven al genoemd zit het verschil hem in het omzetten van zonlicht. Bij de thermische zonnepanelen wordt het zonlicht omgezet in warmte. Deze zonnepanelen bestaan uit een netwerk van buizen waar een vloeistof doorheen loopt. De vloeistof wordt door de zonnestralen verwarmd en gaat dan naar een boiler die de warmte overzet op het leidingwater. Zodoende kan je met thermische zonnepanelen op een milieuvriendelijke en duurzame manier water opwarmen. Op jaarbasis neemt een zonneboiler 60 à 70 procent van de warmwaterproductie op zich, wat een mooie besparing oplevert op de energiefactuur.

PV-zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht dankzij zonnecellen wordt omgezet in elektriciteit. Die kan je vervolgens gebruiken óf teruggeven aan het elekticiteitsnetwerk en zo op een later moment gebruiken wanneer er minder of geen zonlicht is. 

Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen: welke neem ik het best?

Nu je het verschil weet tussen de twee soorten zonnepanelen zal je je misschien afvragen welke het meest rendabel is in jouw situatie. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Oppervlakte van jouw dak
  • Kostprijs 
  • Hoeveelheid verbruik van water of stroom

Zo zijn er minder thermische zonnepanelen nodig om jouw water te verwarmen dan om elektriciteit op te wekken. Hierdoor heb je een minder grote oppervlakte nodig op jouw dak. Als je precies wil weten welke van beide systemen je het meest zal besparen en dus het meest rendabel is, neem dan contact met ons op. Wij kijken samen met je naar de mogelijkheden voor beide soorten en stellen vrijblijvend een offerte voor je op. Zo weet je precies waar je aan toe bent in jouw persoonlijke situatie.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven