Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen: wat is het verschil?

Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen: wat is het verschil?

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten dat er twee soorten zonnepanelen bestaan. Zo zijn er thermische zonnepanelen, deze zijn bedoeld om met een (zonne)boiler te verbinden. Daarnaast bestaan er ook fotovoltaïsche zonnepanelen, ook wel PV-zonnepanelen genoemd. Deze kan u verbinden met uw elektrische verdeelkast. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beide systemen? In dit blog geven we alvast antwoord op de vraag: Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen, wat is het verschil nu precies?

Zonlicht omzetten in warmte of elektriciteit?

Of u nu gaat voor thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen, beide systemen zijn nog steeds een slimme en rendabele investering. Thermische zonnepanelenZoals hierboven al genoemd zit het verschil hem in het omzetten van zonlicht. Bij de thermische zonnepanelen wordt het zonlicht omgezet in warmte. Deze zonnepanelen bestaan uit een netwerk van buizen waar een vloeistof doorheen loopt. De vloeistof wordt door de zonnestralen verwarmd en gaat dan naar een boiler die de warmte overzet op het leidingwater. Zodoende kan u met thermische zonnepanelen op een milieuvriendelijke en duurzame manier water opwarmen. Op jaarbasis neemt een zonneboiler 60 à 70 procent van de warmwaterproductie op zich, wat een mooie besparing oplevert op de energiefactuur.

PV-zonnepanelen zorgen ervoor dat zonlicht dankzij zonnecellen wordt omgezet in elektriciteit. Die kan u vervolgens gebruiken óf teruggeven aan het elekticiteitsnetwerk en zo op een later moment gebruiken wanneer er minder of geen zonlicht is. 

Thermische of fotovoltaïsche zonnepanelen: welke neem ik het best?

Nu u het verschil weet tussen de twee soorten zonnepanelen zal u zich misschien afvragen welke het meest rendabel is in uw situatie. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder:

  • Oppervlakte van uw dak
  • Kostprijs 
  • Hoeveelheid verbruik van water of stroom

Zo zijn er minder thermische zonnepanelen nodig om uw water te verwarmen dan om elektriciteit op te wekken. Hierdoor heeft u een minder grote oppervlakte nodig op uw dak. Als u precies wil weten welke van beide systemen u het meest zal besparen en dus het meest rendabel is, neem dan contact met ons op. Wij kijken samen met u naar de mogelijkheden voor beide soorten en stellen vrijblijvend een offerte voor u op. Zo weet u precies waar u aan toe bent in uw persoonlijke situatie.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail