Waarom kiezen voor Van der vurst?

WTW unit, wat is het en wat heeft het met ventilatie te maken?

Misschien heb je er al eens van gehoord: een warmteterugwinapparaat (kortweg WTW unit). Een ideaal woord om te gebruiken als puzzelwoord. Maar wat veel mensen niet weten is dat zo’n WTW unit voor aardig wat besparing kan zorgen op de energierekening. In deze blog leggen wij daarom uit wat een WTW unit nu precies is en wat dit met ventilatie te maken heeft. 

Waarom ventilatie?

Voordat we ingaan op de werking van een WTW unit is het goed om nog eens de voordelen van een goed ventilatiesysteem op te sommen. Want waarom is het belangrijk om jouw huis goed te ventileren?

  • Goed voor je gezondheid, want het voorkomt o.a. schimmelvorming
  • Permanente aanvoer van verse, zuivere lucht in de woning
  • Energiebesparend omdat verse droge lucht makkelijker op te warmen is dan vochtige lucht

Zo zie je dat een ventilatiesysteem zowel goed is voor je gezondheid áls voor jouw portemonnee. Omdat het zo gezond is verplicht de overheid zelfs de installatie van een ventilatiesysteem waar dat technisch mogelijk is bij het bouwen en/of verbouwen van een woning. Hierbij wordt gekeken naar de ventilatiesystemen en in hoeverre die de nodige debieten kunnen garanderen. 

De voordelen van een WTW unit

Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat verse buitenlucht van buiten naar binnen wordt aangezogen via buizen, roosters en een ventilator. Oude lucht wordt via een ander circuit van binnen naar buiten getransporteerd. Beide circuits kruisen elkaar in de WTW unit, zonder elkaar te raken. De WTW unit neemt de temperatuur aan van de oude binnenlucht en die temperatuur wordt overgegeven aan de verse buitenlucht.

In de winter wordt de WTW unit dus verwarmd door de binnenlucht, waardoor deze op zijn beurt de koude buitenlucht voorverwarmt. Hierdoor hoeft de lucht binnen minder sterk verwarmd te worden en dat scheelt energie! In de zomer werkt het principe hetzelfde, maar wordt de WTW unit gekoeld indien de lucht wordt gekoeld door bijvoorbeeld een airconditioning. 

Zo zie je dat een ventilatiesysteem goed is voor jouw gezondheid en dat deze schone droge lucht aanvoert die sneller op te warmen is dan vochtige lucht. Maar een WTW unit zorgt er bovendien voor dat de schone droge lucht die binnenkomt ook al deels opgewarmd of gekoeld wordt! Zo bespaar je nog eens extra op jouw energierekening.

Meer informatie en/of vrijblijvende offerte

Wil je meer informatie omtrent ventilatie en hoeveel debieten verplicht zijn als je gaat (ver)bouwen? Of wil je meer weten over de aanschaf van een WTW unit? Neem dan contact met ons op. Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden en stellen vrijblijvend een offerte voor je op. Zo weet je precies waar je aan toe bent in jouw persoonlijke situatie.

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven