Waarom kiezen voor Van der vurst?

Ventilatiesystemen: welk systeem kies je best?

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties. Terecht, want een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie zorgt voor heel wat problemen zoals vocht, schimmels en gezondheidsklachten. Er zijn echter verschillende ventilatiesystemen op de markt. De meest voorkomende zijn ventilatiesystemen type C+ en type D. Maar welk ventilatiesysteem kies je best?

Waarom ventileren een goed idee is

Naast het feit dat het verplicht is, is het sowieso een goed idee om jouw woning te ventileren. Vooral vocht in huis kan erg slecht zijn voor jouw gezondheid. Door een te vochtige lucht kunnen er schadelijke schimmels ontstaan. Deze ontstaan omdat het vocht niet weg kan en condenseert op ramen, muren en plafonds. Dit gebeurt ook wanneer je net een douche hebt genomen. Doordat dit vocht op de muur blijft staan, krijgen schimmels de kans om te groeien. Ventilatie voert deze vochtige lucht af en voert nieuwe en gezonde frisse lucht aan.

Ventilatiesystemen

Het verschil tussen ventilatiesysteem type C+ en D

Bij het type C+ ventilatiesysteem is er een mechanische afvoer van lucht in natte ruimtes. Verse lucht komt binnen in de droge ruimtes in huis (woonkamer, eetkamer, slaapkamer, …) en volgt z’n weg richting de natte ruimtes in huis (toilet, keuken, wasplaats, badkamer, berging …) waar de vervuilde binnenlucht afgevoerd wordt. Het werkt uiterst energiezuinig en zorgt non-stop voor een gezonde binnenlucht. Bijkomende troeven: het ventilatiesysteem C+ is geluidsarm én onderhoudsvriendelijk.

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe noemt men ook wel balansventilatie. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien het warmte recupereert.

Welk systeem kies je best?

Welk soort ventilatiesysteem het meest geschikt voor je is hangt af van een aantal zaken. Zo zal er gekeken worden naar de grootte van de ruimte en wat voor type woning je hebt. Wil je meer weten over welke type ventilatiesysteem bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op. Wij vinden samen met jou de beste oplossing!

Meer info en vrijblijvende offerte

Wil je graag meer informatie? Neem dan snel contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Wij helpen je graag verder.

Van der Vurst bvba

Gentsesteenweg 274A
9420 Erpe-Mere

T. 053 39 53 39
M. info@vandervurst.be

BTW-nummer: BE0879.849.287

Volg ons

Scroll naar boven