Ventilatiesystemen: welk systeem kiest u best?

Ventilatiesystemen: welk systeem kiest u best?

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht bij nieuwbouw en grondige renovaties. Terecht, want een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie zorgt voor heel wat problemen zoals vocht, schimmels en gezondheidsklachten. Er zijn echter verschillende ventilatiesystemen op de markt. De meest voorkomende zijn ventilatiesystemen type C+ en type D. Maar welk ventilatiesysteem kiest u best?

Waarom ventileren een goed idee is

Naast het feit dat het verplicht is, is het sowieso een goed idee om uw woning te ventileren. Vooral vocht in huis kan erg slecht zijn voor uw gezondheid. Door een te vochtige lucht kunnen er schadelijke schimmels ontstaan. Deze ontstaan omdat het vocht niet weg kan en condenseert op ramen, muren en plafonds. Dit gebeurt ook wanneer u net een douche hebt genomen. Doordat dit vocht op de muur blijft staan, krijgen schimmels de kans om te groeien. Ventilatie voert deze vochtige lucht af en voert nieuwe en gezonde frisse lucht aan.

Ventilatiesystemen

Het verschil tussen ventilatiesysteem type C+ en D

Bij het type C+ ventilatiesysteem is er een mechanische afvoer van lucht in natte ruimtes. Verse lucht komt binnen in de droge ruimtes in huis (woonkamer, eetkamer, slaapkamer, …) en volgt z’n weg richting de natte ruimtes in huis (toilet, keuken, wasplaats, badkamer, berging …) waar de vervuilde binnenlucht afgevoerd wordt. Het werkt uiterst energiezuinig en zorgt non-stop voor een gezonde binnenlucht. Bijkomende troeven: het ventilatiesysteem C+ is geluidsarm én onderhoudsvriendelijk.

Het systeem D is van begin tot einde een volledig gecontroleerd systeem. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe noemt men ook wel balansventilatie. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien het warmte recupereert.

Welk systeem kiest u best?

Welk soort ventilatiesysteem het meest geschikt voor u is hangt af van een aantal zaken. Zo zal er gekeken worden naar de grootte van de ruimte en wat voor type woning u heeft. Wilt u meer weten over welke type ventilatiesysteem bij uw situatie past? Neem dan contact met ons op. Wij vinden samen met u de beste oplossing!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail