Hoor je regelmatig een tikkend en borrelend geluid in je vloerverwarming? Of warmt je vloerverwarming niet gelijkmatig op? Wanneer er lucht in het systeem zit, kan de vloerverwarming niet optimaal werken en is ze minder zuinig. Van zodra het opwarmen niet snel genoeg gaat is het verstandig om de vloerverwarming te ontluchten. Maar hoe doe je dat?
Wanneer een vloerverwarming ontluchten?
Om een vloerverwarming te ontluchten, raden wij je aan de volgende stappen te volgen:
- Stel de thermostaat op een zo laag mogelijke stand in.
- Schakel de pomp van de vloerverwarming uit.
- Laat het systeem ca. 15 minuten rusten totdat er geen watercirculatie meer plaats vindt. De aanwezige lucht stijgt zo naar het hoogste punt in het systeem.
- Sluit vervolgens de kraan van de vloerverwarming.
- Open het ontluchtingsventiel met behulp van een ontluchtingssleutel en wacht tot alle lucht uit het systeem is ontsnapt.
- Sluit vervolgens het ontluchtingsventiel.
Zet vervolgens het water weer aan en controleer of de vloerverwarming weer optimaal werkt. Wanneer er nog steeds lucht in het systeem zit, is het verstandig om contact op te nemen met een vakman.
LET OP: de drukmeter van het cv-systeem dient op minimaal 1 bar staan. Is dit niet het geval, vul dan eerst de centrale verwarming bij met water.
Hoe vaak moet je vloerverwarming ontluchten?
Het is verstandig om je vloerverwarming minimaal één keer per jaar te ontluchten. Wanneer je regelmatig gebruik maakt van de vloerverwarming, kan het zijn dat je deze vaker moet ontluchten. Wacht niet te lang met het ontluchten van je vloerverwarming, want dan kan er schade ontstaan aan het systeem.
Heeft het ontluchten niet geholpen?
Maakt jouw vloerverwarming na het ontluchten nog steeds rare geluiden of wordt deze niet gelijkmatig warm? Reken dan op Van der Vurst, jouw erkende loodgieter in West- en Oost-Vlaanderen, om jouw probleem snel te herstellen. Met jaren ervaring op de teller helpen we je snel uit de nood. Neem contact met ons op.