Vaak wordt gedacht dat een warmtepomp enkel een interessante optie is bij een nieuwbouw, maar dat is al lang niet meer zo. Ook in een bestaande woning kan je perfect een warmtepomp plaatsen. Niet elke woning is echter geschikt voor de installatie van een warmtepomp. Wij zetten de aandachtspunten op een rijtje.
Waar moet je huis aan voldoen?
Voor een optimaal rendement zijn er twee aandachtspunten:
Een goede isolatie
Sommige oude woningen hebben nog geen isolatie. Er ontsnapt dus veel warmte via het dak, de muren en vloeren. Het resultaat? Een torenhoog energieverbruik. We raden dus aan om de woning eerst goed te isoleren voordat je een warmtepomp installeert.
Het juiste afgiftesysteem
Waarschijnlijk hangen er klassieke radiatoren in je woning met een hoog verwarmingsregime (tussen 55 °C à 85 °C). Een warmtepomp haalt haar beste rendement bij een lage temperatuur afgiftesysteem, met een maximale aanvoertemperatuur van 35 °C. De meest voor de hand liggende voorbeelden van lage temperatuur afgiftesystemen zijn vloer-, wand- en plafondverwarming of (ventilo-)convectoren. Deze afgiftesystemen zijn niet enkel geschikt voor verwarming maar kunnen ook koelen (passief of actief).
Een warmtepomp installeren in een bestaande woning
Is het moment aangebroken om je oude verwarming te vernieuwen? Of wil je je cv-ketel nog houden maar tegelijk ook energiezuiniger zijn? In beide gevallen is een warmtepomp een goede keuze. Met een warmtepomp kan je zowel je huis als je sanitair water opwarmen. Sommige types warmtepompen kunnen je woning zelfs afkoelen.
Een hybride warmtepomp is voor de meeste bestaande woningen de makkelijkste stap om duurzamer te verwarmen. Hij werkt samen met je cv-ketel en bestaat uit een binnendeel (binnenunit) en vaak ook een buitendeel (buitenunit). De binnenunit van de warmtepomp komt naast je cv-ketel te hangen. Daarvoor heb je ruimte naast je cv-ketel nodig. Afhankelijk van het type warmtepomp plaatsen we ook een buitenunit. Bij een heel goed geïsoleerde woning met energielabel A kan je ook kiezen voor een elektrische warmtepomp.
Warmtepomp ideaal in combinatie met vloerverwarming
Omwille van de lage temperatuur combineer je warmtepompen idealiter met vloerverwarming. Dit verwarmingssysteem heeft tal van voordelen. Zo is vloerverwarming ruimtebesparend en zuinig en verdeelt dit systeem de warmte gelijkmatig over je huis. De gezelligheid van warme voeten in de winter hoeven we niet meer aan te kaarten, toch?