De keuze voor het juiste verwarmingssysteem is een belangrijk onderdeel van elk nieuwbouw- of renovatieproject. Verschillende aspecten spelen een rol bij die keuze, zoals prijs, milieuvriendelijkheid, rendement en gebruiksgemak. Eén van de verwarmingssystemen die steevast goed scoort op deze verschillende aspecten, is de warmtepomp. In deze blog gaan wij dieper in op de vraag welke warmtepomp het meest interessant is in jouw situatie.
Welke types warmtepomp bestaan er?
Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving, zoals de buitenlucht en het grondwater. Elk type heeft zijn eigen warmtebron. In totaal zijn er 4 types te onderscheiden:
- lucht-lucht warmtepomp
- lucht-water warmtepomp
- water-water warmtepomp
- grond-water warmtepomp
Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en blaast die als warme lucht naar binnen. In de zomer kan het systeem het omgekeerde doen en jouw binnenruimte afkoelen. Ze hebben ongeveer de grootte van een doorsnee airco toestel. Omwille van hun vrij kleinschalige karakter, zeker in vergelijking met de andere type warmtepompen, zijn ze vooral geschikt als aanvullend verwarmingssysteem in woningen en kleine kantoren.
Lucht-water warmtepomp
Net zoals bij de lucht-lucht warmtepomp gebruikt ook de lucht-water warmtepomp de buitenlucht als warmtebron. In tegenstelling tot de eerstgenoemde zal een lucht-water warmtepomp geen warme lucht, maar warm water genereren. De warmte die uit de buitenlucht wordt gehaald, wordt afgegeven aan een warmwatercircuit. Deze kan je vervolgens aansluiten op bijvoorbeeld vloerverwarming of gebruiken voor het verwarmen van een zwembad.
De keuze voor een lucht-water warmtepomp is interessant in geval van een grondige renovatie. Door zowel de woning te isoleren, als te kiezen voor een warmtepomp als aanvulling op het bestaande warmteafgiftesysteem, kan je aanzienlijk besparen op het energieverbruik.
Water-water warmtepomp
De water-water warmtepomp is het derde type warmtepomp. Dit type haalt warmte uit het grondwater en geeft die warmte af aan het gesloten watercircuit. Het grondwater heeft vaak een constante temperatuur doorheen het jaar, onafhankelijk van zomer of winter. Het rendement van dit type warmtepomp is dus veel minder onderhevig aan schommelingen dan bij de warmtepompen die warmte onttrekken uit de buitenlucht.
Het nadeel van deze warmtepompen is het feit dat er soms diepe boringen nodig zijn om bij het water in de aardbodem te geraken. Hoe diep de boringen moeten zijn, hangt af van de samenstelling van de bodem. Een bijkomend nadeel is de krachtige pomp die nodig is om het grondwater te kunnen oppompen.
Grond-water warmtepomp
De grond-water warmtepomp is een type warmtepomp die lijkt op de water-water warmtepomp. Deze warmtepomp onttrekt echter warmte uit de aardbodem zelf. Die warmte ontstaat door de zon die op de bodem schijnt en door de warmte van het magma in het diepste van de aardbodem.
Net zoals bij de water-water warmtepomp dient ook bij dit type warmtepomp de warmte opgehaald te worden via een buizensysteem in de aardbodem. Dit kan zowel via een horizontaal als via een verticaal buizennet. Hou er rekening mee dat je hiervoor wel de nodige plaats dient te hebben.
Welke warmtepomp is geschikt in jouw situatie?
Alle types warmtepompen zijn erop gericht om op een energiezuinige manier warmte te genereren, maar niet elk type is even interessant. Wil je meer informatie over welke warmtepomp geschikt is in jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op. Wij stellen graag vrijblijvend een offerte voor je op. Zo weet je exact waar je aan toe bent.