De koudste maanden komen er weer aan. De temperatuur gaat buiten langzaam naar beneden en de verwarming maakt ons leven ondertussen alweer een stukje aangenamer. Maar hoe kan je voorkomen dat de vrieskou straks roet in het eten gooit en zorgt voor het bevriezen van jouw ketel en leidingen? Wij geven een aantal tips.
Doe de wintercheck
Om te zorgen dat jouw verwarmingsinstallatie in topvorm is en deze helemaal winterklaar is, kan je zelf een aantal zaken controleren:
- Check of de thermostaat op het winteruur staat ingesteld
- Controleer de druk in de verwarmingsketel en stel deze eventueel bij
- Zorg dat de leidingen goed zijn ontlucht
- Sluit buitenkranen af en laat het resterende water hieruit weglopen
Zorg er daarnaast voor dat jouw verwarming goed is onderhouden door een erkend technicus. Want naast het feit dat dit het risico op storingen en pannes vermindert, verbruikt jouw ketel door goed onderhoud ook minder energie (lees meer hierover in onze blog van augustus).
Laat de vorst maar komen, toch?
Naast de bovenstaande checks is het belangrijk dat je voorkomt dat leidingen of ketels worden blootgesteld aan vorst. Zorg er daarom voor dat jouw ketel in een ruimte staat waar de temperatuur niet onder de 7 graden zakt. Is dit wel het geval, dan neem je best een aantal voorzorgsmaatregelen zodat jouw ketel of leidingen niet bevriezen:
- Probeer de kou buiten te houden door deuren en ramen te sluiten van de ruimte waar jouw ketel zich bevindt
- Zorg voor goede isolatie en bescherming van jouw leidingen
- Zet jouw verwarming niet uit tijdens vorstperiodes
Wat te doen als jouw ketel of leidingen toch zijn bevroren?
Heeft jouw ketel ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van storing? Neem dan contact met ons op via ons interventieformulier of via telefoonnummer 053/39.53.39. Wij zorgen ervoor dat je er snel weer warmpjes bijzit.