Hoe zorg ik ervoor dat mijn ketel en leidingen winterklaar zijn en niet bevriezen?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn ketel en leidingen winterklaar zijn en niet bevriezen?

De koudste maanden komen er weer aan. De temperatuur gaat buiten langzaam naar beneden en de verwarming maakt ons leven ondertussen alweer een stukje aangenamer. Maar hoe kunt u voorkomen dat de vrieskou straks roet in het eten gooit en zorgt voor het bevriezen van uw ketel en leidingen? Wij geven een aantal tips.

Doe de wintercheck

Om te zorgen dat uw verwarmingsinstallatie in topvorm is en deze helemaal winterklaar is, kunt u zelf een aantal zaken controleren:

  • Check of de thermostaat op het winteruur staat ingesteld
  • Controleer de druk in de verwarmingsketel en stel deze eventueel bij
  • Zorg dat de leidingen goed zijn ontlucht
  • Sluit buitenkranen af en laat het resterende water hieruit weglopen

Zorg er daarnaast voor dat uw verwarming goed is onderhouden door een erkend technicus. Want naast het feit dat dit het risico op storingen en pannes vermindert, verbruikt uw ketel door goed onderhoud ook minder energie (lees meer hierover in onze blog van augustus).

Laat de vorst maar komen, toch?

Naast de bovenstaande checks is het belangrijk dat u voorkomt dat leidingen of ketels worden blootgesteld aan vorst. Zorg er daarom voor dat uw ketel in een ruimte staat waar de temperatuur niet onder de 7 graden zakt. Is dit wel het geval, dan neemt u best een aantal voorzorgsmaatregelen zodat uw ketel of leidingen niet bevriezen:

  • Probeer de kou buiten te houden door deuren en ramen te sluiten van de ruimte waar uw ketel zich bevindt
  • Zorg voor goede isolatie en bescherming van uw leidingen
  • Zet uw verwarming niet uit tijdens vorstperiodes

Wat te doen als uw ketel of leidingen toch zijn bevroren?

Heeft uw ketel ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van storing? Neem dan contact met ons op via ons interventieformulier of via telefoonnummer 053/39.53.39. Wij zorgen ervoor dat u er snel weer warmpjes bijzit.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail