Ben je van plan om je huis (deels) te laten renoveren? Dan is dat hét moment om na te denken over hoe je je woning duurzamer kan maken! Zo kan je er onder meer voor kiezen om een warmtepomp bij renovatie te laten installeren.
De EPB-eisen
Als je gaat bouwen of renoveren dien je een vergunning aan te vragen. Om deze vergunning te krijgen dien je aan een aantal eisen te voldoen. Zo wordt er gekeken of je genoeg energiezuinige maatregelen hebt genomen. Deze voorwaarden worden de ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ (kortom EPB) eisen genoemd. Om de zoveel tijd worden deze eisen strenger.
Zowel voor nieuwbouwwoningen als voor renovaties gelden er bepaalde regels. Afhankelijk van de aard van de werken onderscheiden we gewone of kleine renovaties en ingrijpende energetische renovaties (IER). Meer informatie over het EPB vind je hier.
Ingrijpende energetische renovatie
Bij een ingrijpende energetische renovatie zijn de regels een stuk strenger dan bij een gewone renovatie. Je woning moet onder andere voor meer dan 75% geïsoleerd zijn, het energieverbruik (ook wel het E-peil genoemd) mag niet hoger zijn dan 90, minimale ventilatievoorzieningen zijn verplicht en je moet een minimum hoeveelheid hernieuwbare energie invoeren.
Met een warmtepomp daalt niet alleen je E-peil, het zorgt ook meteen voor je aandeel hernieuwbare energie. Kies je voor een IER, dan kan kies je best voor een water-water warmtepomp of een grond-water warmtepomp. Het is sterk aan te raden om je grond-water warmtepomp met vloerverwarming te combineren. Beide warmtepompen vragen een grondige renovatie van je woning en hebben een hoge installatiekost. Daarom kies je bij een gewone renovatie beter voor een ander type warmtepomp.
Gewone renovatie
Bij een gewone renovatie zijn de EPB-eisen wat minder streng. Je huis hoeft niet voor 75% geïsoleerd te zijn, maar nieuwe constructieonderdelen moeten wel nog steeds aan de isolatie-eisen voldoen. Ook minimale ventilatievoorzieningen zijn verplicht. Heb je gekozen voor een gewone renovatie dan is een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp aangewezen.
Net als een grond-water warmtepomp wordt een lucht-water warmtepomp het best gecombineerd met vloerverwarming. Een lucht-lucht warmtepomp kan je ook voor airconditioning gebruiken. De installatie van deze warmtepompen is minder ingrijpend waardoor ze goedkoper zijn in aankoop.
Meer weten over een warmtepomp bij renovatie?
Ben je op zoek naar een vakman om je warmtepomp bij renovatie te laten installeren? Doe dan beroep op Van der Vurst, jouw ervaren loodgieter in Oost-Vlaanderen.